They experimentally reconstruct a hunter-gatherer hut from 13,000 years ago
The construction was carried out according to the type of cabin that appears on one of the engraved plaques discovered at the Molí del Salt site (Vimbodí i Poblet)
L’excavació arqueològica de l’any 2013 al jaciment del Molí del Salt (Vimbodí i Poblet, Tarragona) va posar al descobert una peça d’art moble molt singular en un nivell del Paleolític Superior amb una cronologia compresa entre els 13.000 i els 14.000 anys. La peça és una placa d'esquist que presenta 7 motius semicirculars gravats que, per la forma i proporcions, es van interpretar com cabanes. L’estudi, publicat a la prestigiosa revista PLOS ONE, va concloure que es tracta d’un campament de caçadors-recol·lectors, la primera d'aquestes característiques que es documenta.
Basant-se amb les característiques constructives que apareixen en aquesta placa d’esquist, investigadors/es de l’IPHES-CERCA juntament amb una dotzena d’estudiants del Màster Interuniversitari en Arqueologia del Quaternari i Evolució Humana de la Universitat Rovira i Virgili han reconstruït experimentalment una d’aquestes cabanes, utilitzant les tècniques i els materials vegetals similars. Aquesta activitat s’emmarca en el projecte FLAHME, dirigit per Andrés Robledo, investigador postdoctoral Marie Skłodowska-Curie Actions COFUND i que ha comptat amb l’assessorament d’Ethel Allue, Josep Maria Vergès i Manuel Vaquero, investigadors de l’IPHES i professors de la URV i l’ajuda de Susana Alonso i Claudia Speciale.
Un cop construïda, aquesta cabana serveix també de base experimental per a aprofundir amb el coneixement del foc al llarg de la prehistòria, concretament per determinar i monitoritzar les condicions d’habitabilitat d’aquest tipus d’espais.