Reconstrueixen experimentalment una cabana de caçadors-recol·lectors de fa 13.000 anys
La construcció s’ha realitzat segons el tipus de cabana que apareix en una de les plaquetes gravades descobertes al jaciment del Molí del Salt (Vimbodí i Poblet)
L’excavació arqueològica de l’any 2013 al jaciment del Molí del Salt (Vimbodí i Poblet, Tarragona) va posar al descobert una peça d’art moble molt singular en un nivell del Paleolític Superior amb una cronologia compresa entre els 13.000 i els 14.000 anys. La peça és una placa d'esquist que presenta 7 motius semicirculars gravats que, per la forma i proporcions, es van interpretar com cabanes. L’estudi, publicat a la prestigiosa revista PLOS ONE, va concloure que es tracta d’un campament de caçadors-recol·lectors, la primera d'aquestes característiques que es documenta.
Basant-se amb les característiques constructives que apareixen en aquesta placa d’esquist, investigadors/es de l’IPHES-CERCA juntament amb una dotzena d’estudiants del Màster Interuniversitari en Arqueologia del Quaternari i Evolució Humana de la Universitat Rovira i Virgili han reconstruït experimentalment una d’aquestes cabanes, utilitzant les tècniques i els materials vegetals similars. Aquesta activitat s’emmarca en el projecte FLAHME, dirigit per Andrés Robledo, investigador postdoctoral Marie Skłodowska-Curie Actions COFUND i que ha comptat amb l’assessorament d’Ethel Allue, Josep Maria Vergès i Manuel Vaquero, investigadors de l’IPHES i professors de la URV i l’ajuda de Susana Alonso i Claudia Speciale.
Un cop construïda, aquesta cabana serveix també de base experimental per a aprofundir amb el coneixement del foc al llarg de la prehistòria, concretament per determinar i monitoritzar les condicions d’habitabilitat d’aquest tipus d’espais.