El IPHES-CERCA reanuda una nueva campaña de excavación en el yacimiento del Roc de les Orenetes, en Queralbs
La cova va ser descoberta a finals dels anys seixanta del segle passat per en Cisco Coll, veí de Queralbs, però no va ser fins l’agost de 1973 que es va efectuar una intervenció d’urgència. Va ser a càrrec del Grup Grober Xaialsa, una entitat constituïda entre amics de la Vall de Ribes per promoure la socialització de la ciència. Al capdavant d’aquests treballs hi havia Eudald Carbonell, el qual d’aquesta manera va dirigir la seva primera excavació arqueològica. En aquella ocasió també hi participaren en Pere Solà, en Toni i Ramón Busquets.
El descobriment del Roc de les Orenetes en aquelles dates va esdevenir una fita d’interès internacional en el món acadèmic de la Prehistòria Europea perquè al seu interior es va documentar una necròpolis prehistòrica amb gairebé mig centenar d’individus en un estat de conservació excepcional. En aquell moment, els treballs es van centrar en recuperar les restes que es trobaven dipositades en superfície.
Després de més de 50 anys, les excavacions es varen reemprendre novament l’any 2019 i continuen actives a dia d’avui, en aquest cas sota la direcció del mateix Eudald Carbonell, catedràtic de prehistòria de la Universitat Rovira i Virgili i investigador de l’IPHES-CERCA i del Dr. Carles Tornero, investigador adscrit al mateix centre de recerca en el marc del projecte de recerca ARRELS “Arrels prehistòriques de la transhumància a l’Alt Ripollès” del departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.
Els treballs arqueològics actuals estan centrats en continuar amb la realització d’un sondeig en profunditat d’aproximadament 3 metres quadrats i més d’un metre de profunditat per comprovar el potencial de sedimentació d’aquesta cova que fa uns 25 metres quadrats. En les darreres campanyes d’excavació ja s’ha pogut comprovar la magnitud del dipòsit funerari, amb la recuperació de milers de restes humanes així com fragments de recipients ceràmics, objectes de guarniment de bronze i diverses puntes de fletxa.
Una exposició commemorarà els 50 anys del descobriment del jaciment
Per tal de commemorar els més de 50 anys del seu descobriment, l’IPHES-CERCA i l’ajuntament de Queralbs, amb la col·laboració del Museu Etnogràfic de Ripoll i el Museu d’Arqueologia de Catalunya-Girona, han organitzat l’exposició “50 anys del Roc de les Orenetes”, la qual romandrà oberta al públic a la Sala Puigmal de Queralbs entre el 5 d’agost i el 4 de setembre. L’acte d’inauguració serà demà divendres 5 d’agost (a les 18h) i comptarà amb l’assistència del propi Eudald Carbonell així com també de l’equip d’arqueòlegs que van participar en la primera excavació, l’any 1972.
L’exposició, estructurada a partir de tres mòduls, es pretén fer un recorregut històric de la recerca en el jaciment, des de la seva descoberta a finals dels anys 60 del segle passat fins a l’actualitat.