National Geographic magazine dedicates an extensive and up-to-date report to the Neanderthals of the Iberian Peninsula
Some examples used to explain the cultural complexity of the Neanderthals are the result of the work of the IPHES-CERCA research team
El número 542 de la revista National Geographic España dedica un extens reportatge als Neandertals. Escrit pel Prof. Dr. Juan Luís Arsuaga amb el títol "La nación Neandertal. Su último bastión en la Península Ibérica", l’autor fa un repàs de les principals troballes arqueològiques que s’han anat succeint durant els darrers anys i que ajuden a entendre la complexitat cultural I social d’aquests avantpassats propers a nosaltres. Alhora, es planteja una sèrie de preguntes clau per tal de posar llum a aquesta complexitat i ho fa mitjançant exemples arqueològics recents. Alguns d’aquests exemples utilitzats són fruit de l’activitat investigadora per part de membres de l’IPHES-CERCA.
És el cas, per exemple, del jaciment de Gruta de Figueira Brava a Portugal on gràcies a la recerca duta a terme per la Dra. Mariana Nabais, investigadora de l'IPHES-CERCA, s’ha pogut demostrar que els Neandertals marisquejaven bous de mar fa 90.000 anys. O també el cas del jaciment de Cueva Des-Cubierta (Pinilla del Valle) on, l'equip investigador responsable del jaciment, entre els quals hi ha la Dra. Rosa Huguet de l'IPHES-CERCA, han plantejat que els Neandertals que van ocupar aquest jaciment van desenvolupar certes pràctiques que demostrarien la seva capacitat simbòlica.
Un altre dels exemples utilitzats per Arsuaga és l'esquelet Neandertal recuperat al jaciment de Cova Foradà, al municipi d'Oliva (València). Segons els investigadors responsables del jaciment, atesa la disposició de les restes podria tractar-se d’un enterrament, fet que el convertiria amb l'enterrament neandertal més antic de la península Ibèrica. Però a banda d’aquesta informació, volem destacar aquí les paraules d’Arsuaga quan es refereix a "la prodigiosa restauración realizada en el IPHES de Tarragona por el Dr. Carlos Lorenzo y Gala Gómez permitirá conocer muchos aspectos de la anatomía de los neandertales y de sus prácticas funerarias". Sens dubte, aquestes paraules representen un reconeixement a la gran tasca que realitza l’equip de restauració i conservació de l’IPHES-CERCA.