El Dr. Weiya Li ens explica la seva experiència durant l'excavació a Atapuerca a través d'un diari personal
Notícies

El Dr. Weiya Li ens explica la seva experiència durant l'excavació a Atapuerca a través d'un diari personal

Aquí us volem transcriure el diari d'excavació del Dr. Weiya Li, investigador amb un contracte postdoctoral MSCA-COFUND R2STAIR Fellow (GA 101034349), la seva recerca també compta amb el suport del Ministeri de Ciència i Innovació d'Espanya a través de l'acreditació d'excel·lència “María de Maeztu” (CEX2019-000945-M). Pensem que pot ser interessant conèixer la seva experiència, especialment des del punt de vista personal, durant la campanya d'excavació als jaciments d'Atapuerca. Podeu conèixer a aquest investigador a través de la seva pàgina personal

 

Dia 1: 17 de juny de 2023, dissabte

De Tarragona a Atapuerca

Avui, l'Ethel Allué ens ha portat a mi i a la Blanca (una estudiant de doctorat de l'IPHES-CERCA) en cotxe des de Tarragona a Atapuerca. Hem sortit al voltant del migdia (ens ha fet tempesta!), i hem fet dos descansos per fer un cafè... Al final hem arribat a la granja on ens quedarem (prop dels jaciments d'Atapuerca) al voltant de les 17.30 de la tarda. Gairebé sis hores més tard!

És el meu primer any a Atapuerca, així que tot és nou per a mi. Comparteixo habitació amb nou persones, la majoria estudiants de Màster o Doctorat d'Espanya o d'altres països europeus. A la Xina, a molts estudiants no els agrada anar al camp, així que és increïble veure aquí a tants estudiants amb ganes de participar a les excavacions d'Atapuerca!

Dia 2: 18 de juny de 2023, diumenge

Benvinguda a Atapuerca

Avui és el nostre primer dia a les excavacions d'Atapuerca! Comença la primera quinzena de treball en la qual jo estaré participant (les excavacions duraran un mes i mig en total). L'Eudald Carbonell ha donat un breu discurs de benvinguda a l'entrada dels jaciments i Felipe Cuartero Monteagudo (del CENIEH) ens ha acompanyat per la Trinxera del Ferrocarril i ens ha explicat breument tres dels jaciments més famosos d'Atapuerca: Sima del Elefante, Galería i Gran Dolina. Les troballes en aquests llocs, inclosa la nova espècie humana que es van descriure (Homo antecessor de Gran Dolina), les restes animals i les eines de pedra, són molt valuoses per a una millor comprensió de l'evolució humana i les condicions ambientals del passat.

Vaig demanar de treballar al jaciment de El Mirador, ja que és un dels pocs jaciments d'Atapuerca que té restes del Neolític. El nostre primer dia va començar portant equip al jaciment (és una cova), i instal·lant la il·luminació en el seu interior! Som un equip de cinc persones: Ethel Allué, Josep Maria Vergès i Míriam Salas de Catalunya (Tarragona) i Javier, de Madrid. Entre ells a vegades parlen en castellà, i a vegades en català. Encara que el meu castellà és bàsic, no em sento desconnectat perquè sempre intenten explicar-me les coses en anglès. També em sembla aquesta una bona oportunitat per a millorar el meu castellà.

Dia 3: 19 de juny de 2023, dilluns

Etiquetes i ossos

Cada dia, quan acabem la jornada d'excavació, ens emportem part de l'equip a casa i el tornem a portar al jaciment l'endemà. Com de costum, el nostre treball avui ha començat amb una mica d'organització, configurant el sistema de base de dades i l'estació total. Després, Josep Maria, Míriam i Javier han començat a excavar, mentre l'Ethel i jo ens encarregàvem d'etiquetar i netejar els objectes que extreien. Gràcies a netejar-los, he pogut observar més de prop els ossos, les peces ceràmiques i la indústria lítica (les eines de pedra). Llegir les etiquetes m'ha servit per aprendre algunes paraules noves en espanyol com "os", "costella", o "húmer".

La majoria dels objectes que hem arxivat avui eren ossos (probablement d'ovella), alguns d'ells estaven cremats mentre que la resta no ho estaven! Després del treball d'avui sento que a El Mirador no importa si es tracta d'un petit fragment d'os o d'un fragment de ceràmica: cada peça ha estat acuradament documentada, netejada i organitzada.

Dia 4: 20 de juny de 2023, dimarts

Dins de la cova

Avui he continuat fent un treball similar al d'ahir: netejar i organitzar les peces excavades. Cada vegada que acabo la meva tasca, m'agrada entrar dins de la cova i asseure'm a prop dels meus companys. Avui, hi ha dues persones excavant, usant raspalls i pals, una persona amb l'estació total per a mesurar la ubicació dels objectes que es troben, i una persona amb una PDA per a documentar la informació i enviar-la a l'ordinador i impressora.

Les restes que hem trobat avui han estat principalment ossos, seguits de peces de ceràmica i fragments de pedra que havien estat tallades. Javier és científic forense i ha pogut extreure més informació dels ossos recuperats. Durant el dia d'avui, l'Ethel m'ha explicat la història de les excavacions a El Mirador, que es van iniciar en 1999 per Josep Maria, ella mateixa i altres companys i companyes. Han passat més de vint anys, continuen treballant aquí i passant-nos coneixements!

Dia 5: 21 de juny de 2023, dimecres

Els números en castellà i un punxó d'os!

Abans de treure els objectes excavats del jaciment, hem de descriure'ls, documentar-los (mesurar-los) i apuntar-ne el context (la ubicació exacta, etc.). El meu treball d'avui ha consistit a ajudar a mesurar les grandàries dels objectes. Encara que fa mig any que estic a Espanya, encara tinc dificultats per a dir els números en castellà, especialment els més grans de 1000.

Com l'Ethel va marxar ahir, avui només som quatre persones treballant a El Mirador. A la tarda, l'Ethel m'ha enviat un missatge preguntant-me si tot estava bé. Li he dit que avui hem tret abundants objectes, inclòs un punxó d'os, que probablement estava relacionat amb la confecció de roba en el passat. Com ahir, la majoria dels objectes que hem tret són fragments d'ossos, seguits de ceràmica, eines de pedra i eines per a moldre!

Dia 6: 22 de juny de 2023, dijous

Avui he excavat!

“Només digues que sí”. Això és el que m'han dit quan anàvem de camí cap a El Mirador. Després m'he adonat que en Josep Maria m'estava proposant que avui excavés jo . Per descomptat, he dit que "sí"! La Míriam m'ha explicat una mica i m'ha ensenyat el meu quadre*: P39. L'objectiu és excavar la capa de terra grisa i intentar trobar una capa més fina de cendra blanquinosa. Semblava que era fàcil excavar, però després d'agenollar-me en el petit espai i doblegar el meu cos, he començat a tenir dolor d'esquena i els meus peus s'entumien. He ajustat la meva postura i he continuat fins a la pausa del cafè...

Un dels objectes interessants que hem trobat avui és un tros d'os amb marques de tall i un altre tros d'os que probablement havia estat mossegat per un animal (probablement un gos?). A diferència dels dies anteriors, avui he començat a dir els números en castellà sempre que podia i m'han entès bé!

Dia 7: 23 de juny de 2023, divendres

Festa de Sant Joan

L'excavació a El Mirador ha continuat com en el dia anterior, però avui hem tingut una barbacoa per a celebrar "Sant Joan"! Aquesta barbacoa s'ha convertit en un esdeveniment de cada any a Atapuerca, i normalment s'organitza per estudiants de doctorat. És impressionant veure a tants joves reunits i practicant les seves tradicions, i em va commoure el moment en què tots llegien un poema sobre l'"esperit" ardent.

Després de la cerimònia, va arribar l'hora de la festa, plena de begudes, menjar, música i ball. Curiosament, ahir també va ser el Festival del Vaixell del Drac. Celebrat a la Xina, el Festival té lloc el cinquè dia del cinquè mes del calendari lunar, que sol ser el dia més calorós del mes. En aquest dia, els antics xinesos creuen que tots els vapors verinosos estan en l'aire, per la qual cosa es fan rituals per a desfer-se de les males vibracions.

Dia 8: 24 de juny de 2023, dissabte

Un dia a Burgos

A Atapuerca, l'excavació comença a les 8.30 hores i acaba a les 15.00 hores, de diumenge a divendres. Avui és dissabte, així que tenim el dia lliure! Des de la granja on ens quedem he aconseguit que m'acostessin a Burgos. Després d'una setmana de vida al camp, és agradable estar en una ciutat i volia tallar-me el cabell... He descobert que la majoria de les perruqueries aquí tanquen a les 16.00 de la tarda, de manera que no he arribat a temps de tallar-me'ls. Com que tornaré a Burgos amb un grup per a visitar el Museu de l'Evolució Humana, avui he preferit passejar per la ciutat. La meva primera impressió és bona: solen agradar-me les ciutats amb rius. El centre de la ciutat està ple de gent, segurament per les festes de Sant Joan. He tornat a la granja a primera hora de la tarda (estic cansat per la festa del dia anterior i està fent molta calor a Burgos).

Dia 9: 25 de juny de 2023, diumenge

Un fragment de ceràmica

Avui és diumenge, però a les excavacions es treballa. En Javier va marxar ahir i avui hem donat la benvinguda a una altra component de l'equip: la Marta. Una de les meves troballes interessants d'avui és un fragment de ceràmica, que probablement havia estat utilitzat com a eina perquè una de les seves vores és corba. A diferència de molts dels llocs neolítics que vaig excavar en el centre de la Xina, a El Mirador es treuen, en general, menys peces de ceràmica però moltes restes de fauna (ossos).

Després del treball, a la tarda, he explorat un poble anomenat Arlanzón, que està prop de la granja: sembla que ja no hi viu molta gent.

Dia 10: 26 de juny de 2023, dilluns

Un tros de sílex

Avui, en Josep Maria ha estat fent obres de construcció en una cavitat secundària per a evitar que aquesta s'esfondri. A la nostra cova, la Marta, la Míriam i jo hem continuat amb l'excavació i l'Ethel, que va tornar, ha estat ajudant a documentar els objectes descoberts. La Míriam s'ha emocionat quan ha trobat un fragment de sílex. Hem fet broma sobre això: qualsevol cosa que no siguin restes de fauna ens dona molta alegria perquè estem trobant molts ossos a El Mirador!

En molts dels llocs neolítics en els quals vaig treballar a la Xina sovint es troben molts fragments de ceràmica i eines de pedra, però molt poques d'aquestes fetes en sílex. Curiós: les diferents col·leccions d'objectes a diferents llocs ens permeten inferir diferents estratègies de subsistència dels humans del passat.

Dia 11: 27 de juny de 2023, dimarts

Un regal dels nens

Avui, en Josep Maria ha extret tot el perfil del sòl que hi havia al meu quadre, la qual cosa ha fet més còmode continuar excavant, ja que hi havia més espai. Després del treball, els fills dels meus col·legues m'han fet un regal: una pedra amb el meu nom escrit en ella, tant en xinès com en anglès. Aquests nens i nenes venen a Atapuerca cada any i viuen amb nosaltres. Quan els seus pares treballen als jaciments, ells i elles s'estan a l'escola d'estiu.

Després de l'esmorzar, l'Ethel ens ha portat al poble d'Ibeas. Els habitants han preparat una exposició amb fotografies d'Atapuerca que són de la dècada de 1990. En algunes fotos, l'Ethel assenyalava a algunes persones que encara són aquí a Atapuerca, inclosa ella mateixa. Aquestes fotos són un regal del poble a l'equip d'arqueòlegs i arqueòlogues, per a agrair-los el treball ininterromput que porten fent a Atapuerca totes aquestes dècades.

Dia 12: 28 de juny de 2023, dimecres

Sopar a Arlanzón

Avui després de la feina, un grup hem anat a sopar al poble pròxim d'Arlanzón. El menjar que hi havia en el restaurant era principalment carn (xoriço, calls, etc.) i formatge. Aquests aliments, almenys els animals dels quals provenen (el porc i l'ovella), ja estaven disponibles al jaciment d'El Mirador!

En el sopar, estàvem asseguts fora i feia una mica de fred. María, la noia de Galícia, s'ha adonat que la meva roba era massa prima, i m'ha insistit que em posés la seva jaqueta. Hem tingut una agradable xerrada durant el sopar on hem compartit les nostres pel·lícules favorites i experiències vergonyoses que hem viscut: les excavacions sempre són una oportunitat per a conèixer gent nova i socialitzar.

Dia 13: 29 de juny de 2023, dijous

Últim dia a Atapuerca

Dues setmanes s'han passat volant! Avui és el meu últim dia a les excavacions. Hem batejat el quadre que jo ocupava amb l'aspiradora, fent que es vegi millor per a la següent persona que l'ocuparà. El personal de la granja ens ha visitat i s'han pres un cafè amb nosaltres. En Josep Maria els ha ensenyat el jaciment i s'han quedat conversant. Ha estat bonic veure que la gent local s'interessa pel treball arqueològic: he fet una foto del moment perquè és un excel·lent exemple de divulgació.

En acabar el treball d'avui, ens hem fet una foto de grup per a guardar un bonic record d'aquests dies. Tinc sort perquè els membres del meu equip són amables, intel·ligents i es donen suport els uns als altres. Durant aquestes dues setmanes, he tingut l'oportunitat de parlar amb alguns col·legues amb els quals no em comunicava molt abans, i també he conegut gent jove i amable d'altres llocs. És trist anar-me'n, però, d'altra banda, he de confessar que també trobo a faltar el meu propi llit i el meu espai. Fins a una altra!

*Quadre: Cadascun dels espais d'un metre de costat que conformen la quadrícula que es munta en el jaciment. La quadrícula és un sistema de fils que delimita la zona de treball, i que està dividida en espais d'un metre de costat. Típicament, quan s'excava cada arqueòleg o arqueòloga és assignat/assignada un quadre.

 

Agraïments:

Vull donar les gràcies a la Dra. Ethel Allué per la seva amable ajuda des del començament d'aquest treball de camp. També al Dr. Josep Maria Vergès, a en Javier Iglesias, la Marta Fontanals Torroja i la Míriam Salas Altès de l'equip d'El Mirador, per la seva confiança i paciència durant la nostra comunicació diària. També donar les gràcies a la meva supervisora, la Dra. Deborah Barsky, qui em va animar a emprendre aquest viatge. I per descomptat, a totes les persones que vaig conèixer a Atapuerca i han estat molt amables: sempre recordaré els vostres somriures!

Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per a millorar l'experiència de navegació així com per a tasques d'anàlisi.

Què són les cookies?

Una cookie és un petit arxiu que s'emmagatzema a l'ordinador de l'usuari i ens permet reconèixer-lo. El conjunt de cookies ens ajuda a millorar la qualitat del nostre web, permetent-nos controlar quines pàgines troben els nostres usuaris útils i quines no.

Acceptació de l'ús de cookies.

Cookies tècniques necessàries

Sempre actives

Les cookies tècniques són absolutament essencials perquè el lloc web funcioni correctament. Aquesta categoria només inclou cookies que garanteixen les funcions bàsiques i les funcions de seguretat del lloc web. Aquestes cookies no emmagatzemen cap informació personal.

Cookies analítiques

Totes les galetes que poden no ser especialment necessàries perquè el lloc web funcioni i s'utilitzen específicament per recopilar dades personals de l'usuari a través d'anàlisis, anuncis i altres continguts incrustats s'anomenen cookies no necessàries. És obligatori obtenir el consentiment de l'usuari abans d'executar aquestes cookies al vostre lloc web.