Les granotes fòssils del jaciment del Miocè de Libros (Teruel)
Conferència del Dr. Hugues-Alexandre Blain, investigador de l'IPHES-CERCA, al Museu de Ciències Naturals de Saragossa
Les granotes fòssils de Libros procedeixen de les antigues mines de sofre de la localitat que els dóna nom localitzada a Teruel. Les capes que s'explotaven en aquestes mines per a l'extracció de sofre es van formar durant el Miocè Superior fa uns 11 milions d'anys en un pantà on vivia una gran diversitat animals. A principis del segle XX la mina estava en ple rendiment, i és en aquest moment quan els mateixos miners van començar a trobar fòssils d'organismes en un estat de conservació excepcional. A les llàxies de roca que extreien podien veure clarament esquelets complets de granotes, salamandres, aus, i fins i tot impressions de plantes. En algunes, únics al món, hi havia l'empremta de la pell de l'animal.
Actualment sabem que les granotes del jaciment de Libros pertanyen al gènere Pelophylax (granotes aquàtiques paleàrtiques), un dels amfibis europeus més difícils d'identificar, però va ser el jesuïta Longinos Navás qui va definir el 1922 les espècies “Rana pueyoi” i “Rana quellenbergi” a partir dels fòssils recuperats en aquesta mina.
La venda de fòssils extrets en aquesta localitat de Teruel durant les primeres dècades del segle XX, ha donat lloc que museus nacionals i internacionals disposin de fòssils del jaciment de Libros a les seves col·leccions, però, els holotips d'ambdues espècies de granota (fòssils on es concentren les característiques que permeten identificar una espècie nova d'organisme), es troben a les col·leccions del Museu de Ciències Naturals de la Universitat de Saragossa