IPHES-CERCA participates in Science Week by organizing workshops and demonstrations on Prehistory
From November 10 to 19, the 28th edition of Science Week in Catalonia takes place
En el marc de la Setmana de la Ciència s’organitzaran tot un munt d’activitats de divulgació de la ciència arreu del nostre territori. Jornades de portes obertes, activitats virtuals, exposicions, tallers científics..., una gran oferta científica diferents formats a l’abast de tothom!
La Setmana de la Ciència s’adreça a tots els públics i té com a objectius fonamentals apropar la ciència i la tecnologia a la ciutadania i fomentar les vocacions científiques entre els més joves.
Enguany, la Generalitat de Catalunya impulsa la commemoració de l’Any Joan Oró, amb motiu del centenari del naixement del bioquímic Joan Oró i Florensa. Com a part d’aquesta iniciativa, la figura i trajectòria científica d’aquest cèlebre investigador lleidatà, referent internacional en l’estudi de l’origen de la vida, esdevindrà el fil conductor de la Setmana de la Ciència.
Un any més, l’IPHES-CERCA participa activament de la Setmana de la Ciència organitzant un conjunt d’activitats destinades a apropar l’arqueologia i la Prehistòria a la ciutadania i organitzant tallers i xerrades als instituts del territori per tal de fomentar les vocacions científiques entre els més joves.
Tallers i demostracions sobre la prehistòria als instituts
El tret de sortida d’aquest conjunt d’activitats va ser el passat dimecres 7 de novembre amb dos tallers de divulgació prehistòrica a l’Escola Valldemur de Barberà de la Conca a càrrec de l’Andrea Alías, tècnica de socialització de l’IPHES-CERCA. Al llarg del taller, l’alumnat va conèixer de primera mà l’evolució tecnològica durant la prehistòria i, alhora, va poder gaudir d’un demostració de talla de pedra, d’art i d’encesa de foc amb tècniques prehistòriques.
El mateix dimecres, en aquest cas a la tarda, es va fer també un taller d’art prehistòric pels alumnes de primària de l’Escola Pública de Blancafort Zer Poblet. Durant aquesta activitat, l’alumnat va poder aprendre les diferents tècniques i pigments que s'utilitzaven durant la Prehistòria, pintant i gravant plaques de pedra molt semblants a les localitzades al jaciment del Molí del Salt. D’aquesta manera, van tenir la oportunitat d’aprendre continguts relacionats amb la Prehistòria i conèixer el patrimoni arqueològic que tenen al seu territori. L’activitat va tenir com a colofó final, la realització d’un gran mural amb representació de mans, animals i símbols per part de tots els alumnes utilitzant ocres i carbons. Aquesta activitat està coorganitzada amb el Consell Comarcal de la Conca de Barberà, en el marc del conveni de col·laboració establert i en el context del projecte quadriennal de recerca finançat pel Departament de Cultura: “Evolució paleoambiental i poblament prehistòric a les conques dels rius Francolí, Gaià, Siurana i rieres del Camp de Tarragona”.
En el marc del mateix projecte recerca però, en aquest cas, dins de les activitats programades per l’Ajuntament de la Canonja, durant la setmana del 13 al 17 de novembre està previst realitzar fins a 6 tallers d’investigació arqueològica pels alumnes de 1r d’ESO de l’Institut Collblanc de la Canonja. Conduïts per l’Andrea Alías, l’alumnat coneixerà el mètode de treball en arqueologia que es duu a terme al jaciment del Barranc de la Boella, des del moment de recuperar un objecte al jaciment, fins al seva identificació i anàlisi posterior al laboratori.
Finalment, els propers 15 i 17 de novembre, la Dra. Patricia Martín, investigadora postdoctoral Maria de Maeztu a l’IPHES-CERCA farà el taller “Cada ovella al seu corral” als alumnes de 1r d’ESO de l’Institut Campclar de Tarragona. Aquest taller s’emmarca al projecte “La memoria del rebaño”, liderat per la pròpia Dra. Martín i que ha rebut finançament per part de la Fundación Española para la Ciencia y Tecnología (FECYT).
Taller i demostració sobre la prehistòria obert a tota la ciutadania
El proper dissabte 11 de novembre l’Andrea Alías durà a terme un taller-demostració sobre la prehistòria, en aquest cas al municipi de Solivella. Aquesta activitat, gratuïta i oberta a tota la ciutadania, es realitzarà a la plaça de la Diputació a les 11h del matí. En cas de pluja, es traslladarà a la Societat. Aquesta activitat també està coorganitzada amb el Consell Comarcal de la Conca de Barberà, en el marc del conveni de col·laboració establert amb l’IPHES-CERCA.
Cicle de xerrades “Converses [històriques]” a Montblanc
El dimarts 14 de novembre a les 19.00h es durà a terme la xerrada “Els primers pobladors de la Conca de Barberà. Estat actual del què en sabem” a càrrec del Dr. Josep Maria Vergés, investigador de l’IPHES-CERCA-URV i del Dr. Manuel Vaquero, investigador de la URV-IPHES-CERCA.
Ambdós investigadors són els directors de les excavacions arqueològiques més importants que s’estan duent a terme actualment a la Conca de Barberà. El Dr. Vaquero dirigeix el jaciment del Molí del Salt (Vimbodí i Poblet) i el Dr. Vergés dirigeix els treballs a la Cova de la Font Major (Espluga de Francolí) i dels recents redescoberts gravats dels Cogullons (Rojals). En aquest àmbit s’han fet recentment importantíssimes descobertes que han col·locat la Conca de Barberà al capdamunt del rànquing dels indrets amb jaciments paleolítics més importants d’Europa.
El cicle de xerrades “Converses [històriques]” està organitzat per l’Àrea de Cultura del Consell Comarcal de la Conca de Barberà, a través del Campus Extens de la URV. Està format per un total de quatre conferències en cadascuna de les quals participaran dos reconeguts especialistes en la matèria. El seu objectiu és difondre l’estat actual dels coneixements històrics sobre la Conca de Barberà.