La investigadora Marina Lozano ha rebut el reconeixement per part de l'Ajuntament de Tarragona per la seva participació al projecte Dones a la Història de Tarragona
Aquesta tarda s’ha dut a terme l’acte de reconeixement a gairebé 60 de les protagonistes del projecte Dones a la Història de Tarragona. El Museu d’Història i la Biblioteca Hemeroteca Municipal (BHMT) van iniciar el projecte l’any 2021 amb la voluntat de fer visible i donar rellevància a les dones de la ciutat, des de l’època romana, amb les representacions que ens han arribat; fins a l’actualitat, amb l'exemple de dones investigadores, historiadores, activistes, amb una projecció exterior rellevant, entre d’altres.
L’alcalde de Tarragona, Pau Ricomà, que ha presidit aquesta tarda l’homenatge, ha fet referència a aquesta iniciativa per donar a conèixer com “el paper de les dones a la història de Tarragona ha estat fonamental. Avui és un dia d’alegria, gràcies a vosaltres Tarragona és la que és – i ha conclòs- Gràcies per tot allò que heu fet i feu per Tarragona i per tenir una societat més justa”.
Així mateix han intervingut la directora de la biblioteca i Hemeroteca Municipal, M. Elena Virgili, i la periodista Berta Ramos, que han explicat el projecte. Virgili ha posat en valor “la importància de conèixer la contribució que aquestes dones han fet a la ciutat i que les visibilitzem com es mereixen”. Per la seva banda, Ramos ha encoratjat a “continuar treballant confiant en nosaltres mateixes i sent molt optimistes amb el futur”.
Entre les homenatjades durant aquest acte hi ha la Dra. Marina Lozano, paleoantropòloga, investigadora de l'IPHES-CERCA i professora de la URV, la qual va dur a terme una conferència titulada Les dones a la prehistòria, com vivien?.
Dones a la Història de Tarragona té la voluntat de ser un material molt amè, didàctic i fins i tot xafarder, carregat d’anècdotes, fet amb vídeos d’uns cinc minuts cadascun i que tenen com a fil conductor, una dona. Després de quatre temporades i amb la incorporació de Tac12 ja a la segona, s’han entrevistat 57 dones i 2 homes en 42 capítols; 38 dels quals s'han emès per Tac12 i estan tots disponibles a la web i al canal de youtube de l’Ajuntament.