Two pieces discovered by the IPHES are on display at the Artists of Prehistory exhibition, at the Museum of Archeology of Catalonia, in Barcelona
The two are from the Molí del Salt site, in Vimbodí and Poblet, one with engravings of animals and the other with the representation of a camp with seven cabins
Dues peces descobertes per membres de l’Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social (IPHES) i de la Universitat Rovira i Virgili (URV) formen part de l’exposició Art Primer. Artistes de la prehistòria, que fins al 22 de novembre es pot visitar al Museu d’Arqueologia de Catalunya (MAC), a Barcelona, essent la cloenda del 20è aniversari de la declaració de l’art rupestre de la façana mediterrània peninsular com a Patrimoni Mundial per part de la UNESCO. La mostra presenta 250 objectes únics de la prehistòria europea, procedents de vint museus i institucions catalanes, de l’estat espanyol i franceses.
Les dues peces de l’IPHES es van trobar en diferents campanyes d’excavació al jaciment del Molí del Salt, ubicat al municipi de Vimbodí i Poblet (Conca de Barberà). Una és una placa d'esquist, de 18 cm de llarg i 8,5 d'ample, que presenta 7 motius semicirculars gravats que, per la forma i proporcions, poden interpretar-se com cabanes i constituirien la representació d'un campament de caçadors de fa sobre 14.000 anys, la primera d'aquestes característiques documentada; es va donar a conèixer en un article científic publicat a la revista PLOS ONE el desembre de 2015. L’ha cedida l’IPHES.
L’altra és part de la col·lecció del Centre d’Interpretació d’Art Rupestre (CIAR) i, per tant, ha estat el Museu de Montblanc qui l'ha prestada. És també una placa d’esquist, de 26,8 cm de llarg i 15 cm d’ample, que presenta gravats a les dues cares. Inclou tres representacions d’animals, dues de les quals corresponents a cavalls. Les figures de cavalls són especialment interessants, ja que fins ara no s’han trobat restes òssies d’aquests animals al registre faunístic del Molí del Salt, cosa que suggereix que el seu significat simbòlic era més important que la seva contribució efectiva a la dieta.
Cal destacar que el Molí del Salt ha arribat a traspassar l’àmbit científic internacional per haver proporcionat la col·lecció d’art moble paleolític més representativa de Catalunya, amb 19 peces.
La primera campanya d'excavació al Molí del Salt es va realitzar el 1999 i els treballs han continuat de forma ininterrompuda, amb caràcter anual. Es compta amb el suport de la Generalitat de Catalunya, el Consell Comarcal de la Conca de Barberà i l'Ajuntament de Vimbodí i Poblet (Tarragona). Sempre han estat dirigits per Manuel Vaquero, investigador de l’IPHES i de la URV, i actualment codirigits amb l’arqueòloga Susana Alonso, investigadora predoctoral en aquest centre de recerca.
Un viatge al passat de més de 50.000 anys
El Molí del Salt forma part del projecte de investigació de l’IPHES “Evolució paleoambiental i poblament prehistòric a les conques dels rius Francolí, Gaià, Siurana i rieres del Camp de Tarragona”
L’exposició Art Primer. Artistes de la prehistòria, comissariada pels doctors Inés Domingo i Antoni Palomo, proposa un viatge al passat de més de 50.000 anys, a la recerca dels orígens de l'art. Alhora, la mostra vol explicar també l’art rupestre llevantí, una de les expressions artístiques més originals sorgides, tant a Catalunya com a la resta de la mediterrània peninsular, fa més de 7.000 anys.
Amb una estètica d’estil contemporani, atractiva i innovadora, l’exposició, que ocupa més de 800 m2 de l’espai central del museu, ofereix també nombrosos recursos audiovisuals i de realitat virtual en 3D, amb escenes animades de la prehistòria, reproduccions de processos tecnològics, o la visita immersiva de coves i abrics.
S’ha editat un catàleg que, a més de les peces i documents exposats, integra diversos articles d’especialistes de l’art rupestre llevantí, que permeten un aprofundiment sobre els diversos temes abordats en la mostra.