Investigadores de l’IPHES-CERCA protagonitzen activitats diverses el Dia Internacional de la Dona i la Nena a la Ciència
En el marc de la celebració del Dia Internacional de la Dona i la Nena en la Ciència, divendres 11 de febrer, investigadores de l’Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social (IPHES-CERCA) i de l’Àrea de Prehistòria de la Universitat Rovira i Virgili (URV) protagonitzaran diferents activitats. Concretament, oferiran xerrades presencials o online a adolescents de centres d’ensenyament de Catalunya.
Participació al programa #100tífiques
La Dra. Marina Mosquera (URV-IPHES-CERCA), la Dra. Marina Lozano (IPHES-CERCA-URV), la Dra. Patricia Martín (IPHES-CERCA) i la Dra. Amèlia Bargalló (IPHES-CERCA) formen part de les 476 investigadores que impartiran xerrades divulgatives de manera simultània a més de 427 escoles d’arreu de Catalunya, en el marc de la quarta edició del projecte #100tífiques. L’activitat, organitzada per Fundació Catalana per la Recerca (FCRI) i el Barcelona Institute of Science and Technology (BIST), amb la col·laboració del Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya, reivindica el paper estratègic de les dones a la ciència actual i crea xarxa entre científiques d’acadèmia i empresa.
Les xerrades tenen com a objectiu apropar la ciència a l’escola, posant en valor l’aportació d’investigadores que desenvolupen la seva tasca tant en centres de recerca o universitats com en empreses, i fomentar les vocacions científiques entre les nenes i nens del nostre país, tot trencant estereotips de gènere.
En les seves intervencions, les investigadores explicaran als estudiants les bases de la seva recerca, així com diferents aspectes de la seva vida quotidiana i laboral per tal de promoure una imatge realista i fomentar les vocacions científiques. Per aquest motiu, incidiran tant en la seva motivació per dedicar-se a la ciència i el seu recorregut vital, com en la seva disciplina, en com l’apliquen i amb quina finalitat.
La Dra. Marina Mosquera és arqueòloga especialitzada amb la tecnologia lítica amb una amplíssima experiència en el camp de la recerca arqueològica. Concretament farà una xerrada telemàtica el divendres 11 de febrer a uns 120 noies i nois de 1r de la ESO de l’Institut Marta Mata de Salou. La Dra. Mosquera té previst fer un repàs de les principals arqueòlogues que han marcat la història d’aquesta disciplina, explicar capítols de la seva pròpia experiència professional i fer amb els nois i noies de detectius del passat amb un cas arqueològic real.
La Dra. Marina Lozano és paleoantropòloga especialitzada en l’estudi de les restes humanes (principalment dents) d'hominins del Plistocè i l’Holocè. La seva xerrada s’ha dut a terme el passat dimarts dia 8 i s’ha realitzat presencialment davant de noies i nois de 1r de la ESO de l’Institut Campclar. Sota el títol "Què fa una antropòloga forense?” la Dra. Lozano ha fet un recorregut per les principals fites de l’antropologia forense utilitzant com a fil conductor la seva pròpia experiència científica.
La Dra. Patricia Martín és arquezoòloga especialitzada en l’estudi de les restes faunístiques que apareixen en els jaciments de la prehistòria recent. Treballa al IPHES com a investigadora post-doctoral Maria de Maeztu. La seva xerrada serà online davant de noies i nois de 6è de Primària de l’escola El Calderí de Caldes de Montbuí. La investigadora explicarà com a través de l’estudi de les restes faunístiques del passat, la arqueozoologia és capaç de comprendre els processos de domesticació produïts durant els períodes més recents de la prehistòria així com saber també quins elements conformaven la base de la dieta d’aquests animals. Evidentment, serà molt important també la visió de la seva pròpia experiència professionals amb l’objectiu d’incentivar la vocació científica entre els més joves.
Finalment, la Dra. Amèlia Bargalló arqueòloga especialitzada en tecnologia lítica prehistòrica i amb una amplíssima experiència en el camp de la recerca prehistòrica. Treballa al IPHES com a investigadora post-doctoral Juan de la Cierva Incorporació (IJCI-2019-041546-I). La Dra. Bargalló realitzarà tres xerrades presencials a l’escola Bonavista de Tarragona davant de nenes i nens de 6è de Primària. Les xerrades portaran per títol: “Arqueòloga i Prehistoriadora: Nosaltres també fem ciència”. La seva intervenció pretén mostrar amb un llenguatge divulgativa i manipulatiu: 1) quin camí va seguir per convertir-se en arqueòloga i 2) com recostruïm com eren i què feien els nostres avantpassats més allunyats.
Un IPHES a les Escoles molt especial
Per altra banda i també en el marc del Dia Internacional de la Dona i la Nena en la Ciència, investigadores de l’IPHES protagonitzaran un Iphes a les Escoles molt especial..
IPHES a les Escoles és un programa d’educació no formal propi dirigit als centres educatius i finançat pels propis projectes de recerca que es desenvolupen des de l’IPHES, alguns d’ells finançats per la Generalitat de Catalunya i d’altres pel Ministerio de Ciencia e Innovación.
En aquesta ocasió seran la Dra. Paula García-Medrano i la Dra. Marian Berihuete les encarregades de desenvolupar aquestes activitats, amb l’objectiu de visibilitzar les dones investigadores i estimular als nens, i sobretot empoderar a les nenes, per a què triïn carreres científiques, donat que la presència de dones en aquestes carreres, és molt menor que la d’homes.
La Dra. Paula García-Medrano és especialista en tecnologia lítica i evolució humana. Treballa al IPHES com a investigadora post-doctoral Beatriu de Pinós (MSCA COFUND –2019 BP 00094). La seva xerrada la realitzarà presencialment davant de noies i nois de 2n i 3r de la ESO de l'Institut-escola Mediterrani, del districte Campclar, de Tarragona. La investigadora ha plantejat una xerrada tant teòrica com pràctica, explicant les principals fites en l’evolució cultural de les societats de caçadors-recol·lectors. Alhora, incidirà en aspectes personals / professionals explicant quina és la seva experiència com a dona i investigadora que ha decidit dedicar-se al camp de la recerca científica.
Per la seva banda, la Dra. Marian Berihuete és arqueobotànica, especialista en l’estudi de macro-restes vegetals de jaciments corresponents a grups de caçadors-recol·lectors. El seu principal objectiu és entendre quina era la gestió que en feien aquestes societats de les plantes que tenien al seu entorn. Treballa al IPHES com a investigadora post-doctoral Marie Skłodowska-Curie Fellow (MSCA-IF-2019, GA No. 893735). La seva xerrada la realitzarà presencialment davant de noies i nois de 2n i 3r de la ESO de l'Institut-escola Campclar de Tarragona.
Finalment, esmentar que en el context de les accions de l’IPHES en motiu del Dia Internacional de la Dona i la Nena en la Ciència avui dijous a les 12:30h la Dra Margarita Díaz-Andreu, professora d’investigació ICREA a la Universitat de Barcelona, ha ofert per a tot el personalIPHES la xerrada: ¿Por qué no hay mujeres en las historias de la Arqueología? Algunas respuestas desde el proyecto "ArqueólogAs", on ha explicat el projecte amb perspectiva de gènere “Recuperando la memoria: recorridos femeninos en la historia de la arqueología española (siglos XIX y XX) (ArqueólogAs)”- PID2019-11078BG-100, finançat pel Ministerio de Ciencia e Innovación.