El programa Arqueomanía dedica un programa als recents descobriments a la Sierra de Atapuerca i Orce
El programa Arqueomanía té nova temporada i, en aquest cas, dedica el primer capítol als jaciments d'Atapuerca i Orce. En aquest episodi, titulat "Cuaderno de campo: Atapuerca y Orce", compta amb la intervenció de bona part de personal investigador de l'IPHES-RECERCA responsable dels diferents jaciments de la Sierra de Atapuerca. És una oportunitat única per conèixer de primera mà els darrers descobriments realitzats en aquest conjunt arqueopaleontològic tan extraordinari.
El programa també visita els jaciments d'Orce, concretament el jaciment de Fuente Nueva 3 i es fa ressò de l'aparició dels esferoides, un tipus d'eina de pedra molt particular i que és objecte d'un projecte de recerca internacional amb participació de personal IPHES -RECERCA, liderat per la Dra. Deborah Barsky.
Sinopsi del programa
L'excavació de l'any passat a la Sierra de Atapuerca ens deixava una novetat de gran importància: un fragment de cara humana amb més d'un milió d'anys d'antiguitat. La troballa era molt important i situava una pregunta fonamental a l'escena: De quin homínid estem parlant? Arqueomania ha tornat aquest any a les excavacions i les novetats no s'han quedat a Sima del Elefante. L'equip de científics ha aprofundit el treball a Gran Dolina, on han aparegut més restes humanes corresponents a l'espècie Homo antecessor. Però aquest quadern de camp no estaria complet sense mostrar els avenços a les excavacions dels jaciments granadins d'Orce. Allà, a Barranco León i Venta Micena hi ha les restes del gènere homo més antigues d'Europa occidental, amb gairebé 1,5 milions d'anys. Quin resultat haurà fet l'excavació a Orce? Manuel Pimentel i tot l'equip d'Arqueomania van ser-hi per explicar-ho.
No us el perdeu!!!