L’IPHES-CERCA se suma a la celebració dels 10 anys del Traceolab, el Laboratori de Traceologia de la Universitat de Lieja (Bèlgica)
L’Andreu Ollé va oferir una conferència centrada en els treballs experimentals i metodològics portats a terme durant els darrers anys pels membres del grup de traceologia de l’IPHES-CERCA
Enguany s’han complert 10 anys de la creació del Laboratori de Traceologia de la Universitat de Lieja (Traceolab), a Bèlgica, dirigit per la Dra. Veerle Rots. Per tal de celebrar aquesta efemèride, el 26 d’octubre passat es van programar una sèrie de conferències a càrrec de diversos investigadors i investigadores internacionals per tal de presentar els seus treballs de recerca relacionats amb la tecnologia i l’anàlisi de traces d’ús de les eines de pedra localitzades en diversos jaciments arqueològics de tot el món.
En el marc d’aquesta activitat, el Dr. Andreu Ollé, investigador de l’IPHES-CERCA i professor de la Universitat Rovira i Virgili, va oferir la conferència titulada “Designing a multi-technique approach for the study of use-wear and residues on stone tools”. Durant la seva conferència, el Dr. Ollé va presentar, a partir d’una visió històrica sobre l’anàlisi funcional que es du a terme al Laboratori de Tecnologia Lítica de l’IPHES-CERCA, l’actual proposta metodològica basada en una anàlisi multitècnica I multiescalar, tant per l’anàlisi del desgast dels artefactes prehistòrics com pels residus adherits a les seves superfícies.
La presentació va centrar-se especialment en treballs experimentals experimentals i metodològics. Tot i això, es van fer contínues referències als resultats obtinguts en l’estudi de col·leccions arqueològiques de jaciments com Atapuerca (Burgos), Abric Romaní (Barcelona), Barranc de la Boella (Tarragona), Áridos (Madrid), Santa Ana (Càceres), Payre (França), El-Kherba (Algèria), Azokh (Càucas), Nahal Mahanayeem Outlet (Israel) o Xiamabei (Xina), portats a terme durant els darrers anys per membres del grup de traceologia de l’IPHES-CERCA.
Una estada molt profitosa
Aprofitant la seva estada al Traceolab, també es va tenir l’oportunitat de visitar les instal·lacions d’aquest centre de referència, visitant les instal·lacions de microscòpia (que inclouen microscòpia òptica, electrònica, i ben aviat digital), l’espai dedicat a l’experimentació arqueològica i la traceoteca o col·lecció d’eines resultants dels experiments de caràcter tecnològic i funcional que es duen a terme al centre.
Es va aprofitar també per discutir part dels resultats del projecte sobre anàlisi de traces d’ús en basalt de la Dra. Lena Asryan, que treballa a Traceolab amb un contracte postdoctoral Marie Skłodowska-Curie Actions.