Un documental dona a conèixer el dia a dia del treball de recerca i els principals descobriments del jaciment paleontològic de Quibas (Abanilla, Múrcia)
"Un día en el Pleistoceno de Quibas. Diario de una excavación" ha estat produït pel geòleg Nahúm Méndez Chazarra, colaborador del programa de TVE Órbita Laika
Un día en el Pleistoceno de Quibas. Diario de una excavación és el títol del documetal produït pel geòleg i divulgador científic Nahúm Méndez Chazarra (colaborador del programa Órbita Laika de TVE) que s'ha presentat aquest passat dijous a l'Auditori Municipal d'Abanilla (Múrcia).
Amb aquest treball, de 20 minuts de durada, es relata en primera persona com transcorre el dia a dia d'una jornada de treball de camp al jaciment paleontològic de Quibas (Abanilla, Múrcia). Mitjançant entrevistes als diferents membres de l'equip de recerca, el documental explica a mode de diari d'excavació, el procés que se segueix desde que es troba un fòssil fins que es protegeix pel seu trasllat al laboratori.
Podeu visionar el documental en el canal de Youtube de Nahúm Méndez, també conegut a les xarxes com a Geólogo en Apuros.
Un jaciment paleontològic excepcional
Quibas és un enclavament únic a Europa d'acord amb la seva antiguitat. Es tracta d'un jaciment d'origen càrstic els dipòsits del qual tenen una cronologia d'entre 1.200.000 i 1.000.000 d'anys i és l'únic amb vertebrats continentals d'Europa que té una successió de nivells comprenent aquesta edat. Això és una singularitat que ofereix una oportunitat única per aclarir els esdeveniments faunístics i climàtics esdevinguts durant la part final del Plistocè inferior.
Els treballs d'excavació al jaciment de Quibas estan dirigits pel Dr. Pedro Piñero, investigador postdoctoral del programa Maria de Maeztu a l'IPHES-CERCA, i pel Dr. Jordi Agustí, investigador ICREA a l'IPHES-CERCA i professor associat de la Universitat Rovira i Virgili (URV).