Nova campanya d’excavació al jaciment de la Boella (la Canonja)
Des del proppassat 6 de setembre i fins al dia 29 del mateix mes s’està duent a terme una nova campanya d’excavació arqueològica al jaciment de la Boella (la Canonja, Tarragonès), sota la direcció dels investigadors/es de l’IPHES-CERCA Palmira Saladié i Josep Vallverdú i que enguany arriba a la 17a campanya consecutiva. Durant aquest temps, el jaciment de la Boella s’ha convertit en un referent internacional per al coneixement de les primeres ocupacions humanes d’Europa.
L’objectiu d’aquesta campanya és continuar amb els treballs d’excavació en extensió en els sectors de la Cala 1 i la Mina. En el cas de la Cala 1, durant campanyes anteriors s’han recuperat restes d’un mamut escorxat pels humans del pleistocè inferior ara fa 1 milió d’anys, juntament amb gran quantitat de restes d’eines de pedra que representen les evidències més antigues a Europa de la cultura acheuliana, coneguda també com a destrals de mà i que són el testimoni de les dispersions humanes més antigues registrades fora d’Àfrica.
En el cas de la Mina, es continuaran els treballs d’excavació en extensió en una àrea aproximada d’uns 300 m2, el més ric dels registrats fins ara al Barranc de la Boella. En ell s’hi han recuperat abundants eines de pedra, fetes principalment de sílex i restes animals (ossos, dents i astes) acompanyades de copròlits (excrements fòssils) de hiena molt habituals en aquest indret.
Els treballs d’excavació es duen a terme amb estreta col·laboració amb el Departament de Paleobiologia del Museu de Ciències Naturals de Madrid i compten amb la participació d’unes 40 persones, de les quals 15 són investigadors/es de l’IPHES-CERCA. A més, hi ha haurà estudiants de grau i de màster de diferents universitats catalanes i espanyoles (Universitat Rovira i Virgili, Universitat Oberta de Catalunya, Universitat Complutense de Madrid i Universitat de Burgos).
Jornada de portes obertes
El proper dissabte 16 de setembre es durà a terme una jornada de portes obertes per a totes aquelles persones interessades en conèixer de primera mà els treballs d’excavació en el Barranc de la Boella. També es duran a terme activitats sobre l'evolució humana a les 10 i a les 12 del migdia.
Finançament
La intervenció en el jaciment del Barranc de la Boella s’emmarca en el projecte quadriennal “Evolució del paleoambiental i poblament prehistòric a les conques dels rius Francolí, Gaià, Siurana i rieres del Camp de Tarragona”, aprovat pel departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, que alhora ha finançat la campanya juntament amb el suport de l’Ajuntament de la Canonja.