El Museu Etnogràfic de Ripoll cedeix temporalment a l’IPHES peces trobades al jaciment Roc de les Orenetes per al seu estudi arqueològic
L’anàlisi de les restes, que presenten un estat de preservació excepcional, aportarà una informació clau sobre la prehistòria recent del Ripollès
El Museu Etnogràfic de Ripoll ha cedit temporalment a l’Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social (IPHES) les peces provinents del jaciment del Roc de les Orenetes (Queralbs, Ripollès), dipositades des de 1979 pel grup Grober Xaialsa, que encapçalava l’arqueòleg Eudald Carbonell quan es va iniciar en el treball de camp i van efectuar diverses intervencions els anys 1972 i 1973. Ara, l’IPHES en farà l’estudi arqueològic del material en el marc del projecte de recerca ARRELS.
Això serà possible gràcies a un acord de cessió signat recentment entre l’IPHES, representat per Carles Tornero, investigador principal d’aquest projecte d’investigació, i la directora del Museu Etnogràfic de Ripoll, Roser Vilardell. La durada de la cessió és de sis mesos.
El conjunt, integrat per més de 1500 restes, el conformen principalment fòssils humans, alguns fragments de ceràmica i alguns elements de bronze. L’estudi també permetrà realitzar una bateria de datacions absolutes (Carboni 14) per tal de determinar l'antiguitat precisa d’aquesta col·lecció, que es calcula té d'uns 3000 anys.
Els treballs els encetarà Miguel Ángel Moreno, estudiant predoctoral a l’IPHES, que durà a terme els estudis tafonòmic (modificacions de la superfície dels ossos, des de la mort dels individus fins als nostres dies) i forense de les restes humanes, en aquest últim cas, es tracta d’identificar-los i determinar el sexe, l’edat, patologies i marques de violència. L’objectiu és, amb aquesta combinació de metodologies, esbrinar el tractament funerari que van tenir, i com el seu sepulcre ha estat alterat al llar
Posteriorment, les investigadores de l’IPHES Marina Lozano (que també pertany a la Universitat Rovira i Virgili), Beatriz Gamarra (programa Beatriu de Pinós) i Raquel Hernando, becària predoctoral dels ajuts Martí i Franquès de la URV, especialitzades en anàlisis dentals humans, efectuaran l’estudi antropològic per intentar determinar qüestions tals com patologies bucodentals (tant de les dents com de mandíbules i maxil·lars), microdesgast relacionat amb la dieta i amb possibles usos no masticatoris de les dents i l'estructura interna d’aquestes. Per esbrinar-ho utilitzaran diferents tipus de microscòpia i faran microtomografies computeritzades (microCTs) d'algunes dents per a analitzar els diferents teixits dentals.
L’estudi de les restes, que es troben en un estat de preservació excepcional, aportarà una informació clau sobre la prehistòria recent del Ripollès. Per exemple, permetrà conèixer el tipus d’enterrament i les possibles alteracions dels cossos postmortem, així com la determinació del conjunt antropològic (sexes, edat, patologies i patrons d’alimentació).
Aquestes investigacions s’emmarquen dins de la recerca ARRELS prehistòriques de la transhumància a l’Alt Ripollès: Projecte Arqueològic 2018-2021, codirigit pels investigadors de l’IPHES Carlos Tornero i l’Eudald Carbonell, finançat pel Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya (CLT009/18/00048).