Investigadores de l’IPHES-CERCA i de la URV participen en el programa Inspira STEAM per empoderar a les nenes
Amèlia Bargalló, Marian Berihuete, M. Gema Chacón i Marina Lozano impartiran tallers presencials a estudiantat de 6è de primària
En el marc del projecte Inspira STEAM, que impulsa la Universidad de Deusto, i que a la demarcació de Tarragona organitza la Universitat Rovira i Virgili (URV), investigadores de l’Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social (IPHES-CERCA) i del Departament d'Història i Història de l'Art de la URV oferiran tallers presencials en diverses sessions a noies i nois de sisè curs de primària de l'escola Molí de Vent de Torredembarra i de l'escola Cèsar August de Tarragona, del 5 de març a principis de maig.
Amèlia Bargalló (IPHES-CERCA) investigadora Juan de la Cierva-Incorporació; Marian Berihuete, investigadora Beatriu de Pinós (IPHES-CERCA, URV); M. Gema Chacón (IPHES-CERCA, URV) i Marina Lozano (IPHES-CERCA, URV) formen part de les més de 200 científiques vinculades a la URV que oferiran aquesta formació com a mentores formades en el programa Inspira STEAM. Aquesta iniciativa, mitjançant el mentoring grupal, vol fomentar les carreres més STEAM (Science, Technology, Engineering, Arts i Maths) entre les estudiants de primària.
Els tallers tenen com a objectiu visibilitzar les dones investigadores, que desenvolupen la seva tasca tant en centres de recerca o universitats com en empreses, i estimular l'alumnat, i sobretot empoderar a les nenes, perquè considerin triar carreres científiques, si així ho volen.
Al llarg de diverses sessions, entre 4 i 6 segons l'escola, les investigadores guiaran a les nenes i als nens en qüestions com què són les STEAM, quines professions hi estan relacionades o exemples de dones STEAM, tot incloent-t’hi la base de la seva recerca com exemples de científiques actuals i properes. A més, també els ajudaran a identificar els estereotips de gènere que poden frenar les vocacions cientificotecnològiques entre les nenes.
Amèlia Bargalló és arqueòloga especialista en les eines de pedra. A través del seu estudi, i amb l’arqueologia experimental, obté informació sobre l’evolució cognitiva dels nostres avantpassats. Com era la seva lateralitat i quins mecanismes utilitzaven en l’aprenentatge de la talla lítica són alguns dels seus projectes d’investigació actuals.
Marian Berihuete és arqueobotànica i està especialitzada en l’estudi de llavors i fruits, a més de tubercles i d’altres òrgans vegetals d’emmagatzematge. Gràcies a la seva feina, podem conèixer millor quines especies vegetals eren usades i com era la seva explotació a la prehistòria.
Gema Chacón és especialista en tecnologia lítica i analitza les eines de pedra utilitzades pels grups humans durant la prehistòria per desenvolupar les seves activitats de subsistència, cosa que li permet saber que tipus de roques feien servir i els seus processos de fabricació.
Marina Lozano és paleoantropòloga, especialista en dentició humana centrada en el coneixement de les patologies, la morfologia i el desgast dental. L'estudi del desgast dental dels nostres avantpassats li permet determinar les característiques de la seva dieta i esbrinar si usaven les dents com a eina o tercera mà.