L’IPHES-CERCA participa a la Setmana de la Ciència organitzant tallers, jocs i demostracions sobre la Prehistòria
Del 8 al 17 de novembre es duu a terme la 29a edició de la Setmana de la Ciència a Catalunya
L’Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social (IPHES-CERCA) participa activament a l’edició d’enguany de la Setmana de la Ciència amb un programa d’activitats dissenyat per apropar la recerca en evolució humana i prehistòria als centres educatius i al públic en general. Del 8 al 17 de novembre, l’IPHES-CERCA ofereix una sèrie de tallers, visites i activitats a diversos punts del territori a càrrec de l’Andrea Alías, tècnica de socialització, amb l’objectiu de sensibilitzar la societat sobre la importància de la ciència i la recerca.
Activitats destacades:
TALLER “ARQUEOLAB: DESCOBRIM EL JACIMENT DEL BARRANC DE LA BOELLA”. Dissabte, 9 de novembre de 11.30h. a 13.30h.
L’activitat tindrà lloc al pati del Castell de Masricart de la Canonja. Els participants podran descobrir els secrets del jaciment del Barranc de la Boella i conèixer els mètodes arqueològics emprats en les excavacions. Aquesta activitat està organitzada amb l’ajuntament de la Canonja.
JOC “MONOPOLY SOBRE COMBUSTIBLE A LA PREHISTÒRIA”, Diumenge, 10 de novembre de 10h a 13.30h.
L’activitat està emmarcada en el Festival de Jocs de Tarragona que es celebrarà aquest 9 i 10 de novembre al Palau Firal i de Congressos. A través d’un joc que simula el típic taulell de Monopoly s’ha adaptat el joc “Monofuelpoly” on la moneda és el combustible i les propietats són els jaciments arqueològics des del Paleolític superior a l’Edat dels Metalls.
VISITA DE L'INS COMPTE DE RIUS DE TARRAGONA A L'IPHES-CERCA. Dilluns, 11 de novembre.
Els estudiants visitaran els laboratoris del centre i participaran en un taller interactiu sobre l’evolució humana. Aquesta activitat ofereix una oportunitat per conèixer de prop el treball científic que es duu a terme al centre.
TALLER D’EVOLUCIÓ HUMANA A L'INS D'ALTAFULLA. Dimecres 13 i divendres 15 de novembre.
L’IPHES-CERCA realitzarà tallers educatius sobre evolució humana, dirigits a l’alumnat de 1r d’ESO, per fomentar l’interès per la ciència i la història de la nostra espècie. El taller es realitzarà juntaemnt amb la Dra. Maria Joana Gabucio.
TALLER “ARQUEOLAB: DESCOBRIM LA PREHISTÒRIA” A LA CIUTADELLA IBÈRICA DE CALAFELL. Dissabte, 16 de novembre de 11.00h a 13.00h.
Taller per a famiíles amb nens i nenes entre els 6 i 12 anys d'edat. Consisteix amb una part d'excavació i mini experiments de laboratori per descobrir el significat i la història darrere els seus descobriments, relacionats amb les excavacions als jaciments de la Balma de la Griera i la Cova Foradada de Calafell. Aquesta activitat està organitzada amb Calafell Històric i patrocinat per l’ajuntament de Calafell.
TALLER “ARQUEOLAB: DESCOBRIM LA PREHISTÒRIA” AL MUSEU DE TORTOSA. Diumenge, 17 de novembre.
Els participants podran conèixer de manera interactiva els aspectes més rellevants de la prehistòria. A partir de les 11h fins a les 12h es requereix inscripció, a partir d’aquesta hora i fins a les 13h es farà en obert. Aquesta activitat està organitzada a través del programa Comciència de la Universitat Rovira i Virgili i patrocinat per la Diputació de Tarragona.
TALLER D’EVOLUCIÓ HUMANA A L’INS ÀNGELA BRANSUELA DE MATARÓ. Dilluns, 18 de novembre.
Es realitzaran dos tallers, un per a 5è de Primària on l'alumnat explorarà en què consisteix una excavació arqueològica i, després, realitzaran petits experiments de laboratori per descobrir el significat de les seves troballes i un segon taller sobre evolució humana per l'alumnat de 1r d’ESO.
TALLER D’EVOLUCIÓ HUMANA A ESCOLA ELADI HOMS DE VALLS. Dilluns, 18 de novembre.
Es realitzarà el taller "Cada ovella al seu corral" pels nens i nenes de 6è de Primària on, a través d'un joc de rol, coneixeran el neolític i l'inici de la ramaderia. Aquest taller el durà a terme la Dra. Patricia Martín, responsable del projecte “La memoria del rebaño” impulsat per l'IPHES-CERCA i finançat per la Fundación Española para la Ciencia y Tecnología (FECYT).
TALLER “ARQUEOLAB: DESCOBRIM LA PREHISTÒRIA” A LA POBLA DE MAFUMET. Dimarts, 19 de novembre, de 19h. a 20.30h
Taller dirigit al púbic familiar sobre els aspectes més rellevants de la prehistòria. Aquesta activitat està organitzada a través del programa Comciència de la Universitat Rovira i Virgili i patrocinat per la Diputació de Tarragona.
Una participació clau per a la divulgació científica
L’IPHES-CERCA, com a referent en la investigació en evolució humana i prehistòria, aposta cada any per la divulgació de la ciència a la Setmana de la Ciència. A través de les seves activitats, busca apropar el coneixement científic i fomentar la curiositat pel nostre passat prehistòric i l’evolució de l’espècie humana.
Amb activitats dissenyades per a tots els públics, des de l’educació infantil fins als adults, l’IPHES-CERCA reafirma el seu compromís amb la divulgació científica, creant espais d’interacció i aprenentatge. Aquestes activitats són una oportunitat per descobrir l’apassionant món de la prehistòria i l’evolució humana, tot convidant els participants a reflexionar sobre els grans reptes socials del passat i del present.
La Setmana de la Ciència compleix 29 anys
La Setmana de la Ciència és una iniciativa coordinada per la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació (FCRI) que compta amb el suport de nombroses institucions i entitats en l’àmbit de la recerca i de la disseminació de la ciència i la tecnologia.
En el marc de la Setmana de la Ciència s’organitzen tot un munt d’activitats totalment gratuïtes de divulgació de la ciència arreu del nostre país. Jornades de portes obertes, activitats virtuals, exposicions, tallers científics..., una gran oferta científica diferents formats a l’abast de tothom!
La Setmana de la Ciència s’adreça a tots els públics i té com a objectius fonamentals apropar la ciència i la tecnologia a la ciutadania i fomentar les vocacions científiques entre els més joves.
El fil conductor de l’edició d’enguany serà l’ètica en la ciència i la tecnologia. Les descobertes científiques i les innovacions tecnològiques tenen un gran impacte en la societat. Aquest fet planteja la necessitat de considerar els límits ètics en la recerca i la seva aplicació en àmbits com, per exemple, la biotecnologia, la intel·ligència artificial i també els recursos naturals, com ara l’energia o l’aigua, entre d’altres.